Skötarsystemet

Fritids ansvarar för skötarsystemet och vårt mål är att alla våra lektionshästar ska ha minst en skötare som tar hand om och älskar just den lite mer än dom andra hästarna. 

För att få bli skötare måste man ha gått Skötarkurs 1 och gärna vara lite i stallet och lära sig hur allt går till. Ett alternativ om man är över 14 är att gå en kortare, mer intensiv kurs eller om man har motsvarande förkunskaper från ett annat stall, bara skriva provet. 

När man har gjort detta blir man lärling och får välja sköthäst. Man har då en mer erfaren skötare som mentor i början och när man sen är redo, dvs. när man har skött ett tag, varit mycket i stallet och hjälpt till med olika saker, går man Skötarkurs 2 och blir efter det färdig skötare. Det finns även en tredje kurs som man kan gå när man har skött ett par år om man vill fördjupa sig ännu mer.

Men det räcker inte bara med kunskap för att sköta om en häst, utan det krävs också en hel del engagemang. För att få vara skötare måste man sköta om "sin" häst minst 2 dagar i veckan då man borstar, mockar, tvättar vattenkopp och krubba och smörjer sadel och träns. 

Dessutom ska man hjälpa till i stallet med t.ex. fodringar, intag av hästar, sopa och göra i ordning hästar till lektion. Detta tar tid, det måste man tänka på innan man bestämmer sig, men det är också otroligt spännande, underbart och lärorikt att vara skötare! 

Dessutom förbereder det för nästa steg som kanske hästägare. 

Vi har även obligatoriska skötarmöten i slutet av varje månad, antingen på onsdagar eller fredagar. En bra början om man vill veta mer om skötarsystemet är att komma på något möte och träffa våra superduktiga skötare.

 Alla är välkomna!